Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjmij 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
Spód
Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
W malakserze zmiksuj listki bazyli ze śmietaną. Uważaj, żeby nie miksować zbyt długo bo śmietana może się zwarzyć.
W misie miksera umieść sery, tagatozę i mąki. Zmuksuj na małych obrotach na jednolitą masę, około 1 minuty. Dodaj przygotowaną wcześniej śmietanę zmiksowaną z bazylią. Mieszaj do momentu, aż kolor będzie jednolity.
Dodawaj stopniowo jajka, miksując po każdym krótko. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Dodatkowo możesz założyć na obręcz tortownicy namoczoną opaskę, wówczas boki nie wyrosną szybciej i nie przypieką bardziej.
Piecz w temperaturze 160ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz 60-70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wierzch
Kiedy sernik się piecze wymieszaj śmietanę z tagatozą.
Wyjmij sernik z piekarnika. i rozsmaruj na nim mieszankę śmietanową. Wstaw z powrotem sernik do piekarnika i piecz dalej przez 15 minut w 120ºC.
Wystudź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 10.5 g Tłuszcze: 22.3 g Cukry: 16.8 g Wymienniki: 3.5 WW: 1.4 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-bazyliowy/