Muffinki z masłem orzechowym i dżemem
 
Składniki
  • 260 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 40 g erytrolu
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 160 g oleju słonecznikowego
  • 95 g masła orzechowego "crunchy" (z kawałkami orzechów)
  • 125 g dżemu z czerwonych pomarańczy
Na wierzch
  • 60 g dżemu z czerwonych pomarańczy
  • orzechy ziemne do posypania
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C.
  2. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
  3. Wymieszaj w misce mokre składniki - śmietanę, olej, jajka i masło orzechowe. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodaj cukier i ertrol i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
  4. Nałóż po jednej łyżce ciasta do papilotek, następnie połóż po łyżeczce dżemu i przykryj pozostałym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 22 minuty do suchego patyczka.
  5. Używając pędzelka posmaruj wierzch muffinek dżemem i posyp pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 393 kcal Białka: 7.1 g Tłuszcze: 25.8 g Cukry: 33.1 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.3 WBT: 2.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/muffinki-z-dzemem/