Mus czekoladowy z silken tofu
 
Składniki
  • 300 g silken tofu
  • 180 g czekolady 70%
  • 80 ml szklanki wody
  • 40 g cukru
  • 40 g erytrolu
Przygotowanie
  1. Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i erytrol, mieszając podgrzewaj aż cukry się rozpuszczą. Gdy syrop zacznie się gotować odstaw z ognia (nie ma konieczności studzenia).
  2. Czekoladę połam na drobne kawałki (lub użyj kaletek) i roztop. Wlej gorący syrop, dodaj tofu i wszystko zmiksuj blenderem na gładki mus.
  3. Przelej do pojemników i schłódź przez ok. pół godziny.
  4. Udekoruj wiórkami czekolady lub sezonowymi owocami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 190 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 12.6 g Wymienniki: 4.0 WW: 1.9 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mus-czekoladowy-z-tofu/