Sernik chałwowy bez cukru, słodzony tagatozą. Dla fanów kawy też coś się znajdzie. Porcja o wadze 90 g ma 3.7 wymiennika, w tym 1.2 WW i 2.5 WBT. 100 g ma 335 kcal.
Sernik chałwowy
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)
- 40 g masła, roztopionego
- 1 łyżka tahini
Masa serowa
- 250 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 70 g tahini
- 90 g tagatozy
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 30 ml mocnego espresso (ostudzonego)
Wierzch
- 160 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka tagatozy
Dodatkowo
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie
- Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
Spód
- Ciastka, tahini i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (wyciągnij je 2 godziny wcześniej).
- W misie miksera umieść sery, tagatozę, mąki i tahini. Zmuksuj na małych obrotach na jednolitą masę, około 1 minuty. Dodawaj stopniowo jajka, miksując po każdym krótko. Na koniec dodaj espresso. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Ja dodatkowo zakładam na obręcz tortownicy na moczony pasek. Wtedy boki nie wyrastają szybciej.
- Piecz w temperaturze 160ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wierzch
- Kiedy sernik się piecze wymieszaj śmietanę z tagatozą, a tahini z syropem z agawy. Jeżeli tahini jest niejednolite możesz trochę pdgrzać masę i odstawić do wystudzenia.
- Wyjmij sernik z piekarnika. i rozsmaruj na nim mieszankę śmietanową. Następnie nałóż kleksy przygotowanego tahini. Możesz patyczkiem nadać im kształty. Wstaw z powrotem sernik do piekarnika i piecz dalej przez 15 minut w 120ºC.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 335 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 28.6 g Cukry: 13.0 g Wymienniki: 4.1 WW: 1.3 WBT: 2.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz