Leniwe dla leniwych? Nie 🙂 Wprawdzie szybko się je robi jednak wymagają odrobiny czasu. Pychota.
Leniwe
Porcje
2
porcjePrep time
20
minutCooking time
10
minutKalorie
187
kcalWymienniki
3.2
WW
2.3
WBT
0.9
Węglowodany
23
Wartości odżywcze w 100g. Wymienniki przeliczone są dla samych klusek.
Składniki
200 g twarogu półtłustego
110 g mąki orkiszowej
1 jajko
Sól (najlepiej himalajska)
Przygotowanie
- Ser biały i żółtko utrzyj na jednolitą masę. Z białek, po dodaniu szczypty soli, ubij sztywną pianę. Dodaj pianę do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, dzięki czemu kluski nie zrobią się gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
- przygotowanej masy uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm, spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski. Wrzuć do gotującej, osolonej wody.
- Podawaj z zasmażką z bułki tartej i masła z cynamonem i cukrem.
Jeżeli unikasz glutenu a marzysz o leniwych zajrzyj tutaj
Smacznego 🙂
Marianna
W sobotę zrobię 🙂 czuję, że to będzie kolejny ulubiony, zaraz po naleśnikach z mąki orkiszowej, nasz przepis 🙂
Agnieszka
Zrobione w sobotę, zmodyfikowałam trochę przepis dodałam więcej sera i użyłam sera koziego i białego, były przepyszne
JOANNA
Jutro próbujemy. Będą to pierwsze w życiu leniwe mojej córeczki.:D
Bożena Garbińska
Ciekawe czy jej posmakują? Zuzia za nimi nie przepada, ja uwielbiam 🙂
JOANNA
Donoszę wobec tego,że sukces jest niestety polowiczny.Jednego dnia bylo ogromne zainteresowanie leniwymi ze strony Hani, ale już następnego stwierdziła, że jednak nie tak bardzo jej smakują.Tak więc leniwe miały swój debiut… Jednocześnie bardzo posmakowaly mężowi 🙂