Sernik z musem malinowym rozpływa się w ustach. Sama robiłam go na Komunię Św. Zuzi. Ale dobry jest też na inne świąteczne okazje. Smakował przewybornie wszystkim. Porcja sernika o wadze 100 g ma 3,9 wymienników, w tym 2,0 WW i 1,9 WBT.
Sernik z musem malinowym
Składniki
Spód
- 200 g ciastek kruchych
- 50 g masła
Masa serowa
- 500 g tłustego twarogu
- 500 g mascarpone
- skórka starta z 1 cytryny
- 45 g łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 2 żółtka
Mus malinowy
- 800 g malin mrożonych
- esencja waniliowa
- 10 g żelatyny w proszku
- 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka
- 100 g śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 80 g cukru pudru
Przygotowanie
- Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm.
Spód
- Ciastka dokładnie pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wysyp na spód formy i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Masa serowa
- Piekarnik nagrzej do 175°C. Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksuj na gładko w melakserze. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj. Kolejno dodawaj jajka i żółtka miksując. Masę wylej na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjmij i całkowicie ostudzić.
Mus malinowy
- Rozmróź 500 g malin (resztę trzymaj w zamrażarce). Zmiksuj blenderem a następnie przetrzyj przez sitko pozbywając się pesteczek (waga w tabelce jest podana po odjęciu pestek). Dodaj esencję waniliową. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodaj kilka łyżek musu malinowego i wymieszaj, następnie wymieszaj z resztą musu. Zimne śmietanki ubij razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodaj mus malinowy i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj 300 g malin (nie rozmrażamy) i wymieszaj. Wyłóż na ostudzony sernik i wstawi do lodówki na minimum 2 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 19.8 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.0 WBT: 1.9
Przepis za Kwestią Smaku ze zmniejszoną ilością cukru
Smacznego 🙂
Agnieszka
Przepyszne, lekkie, rewelacją, będzie idealne do kawki na letnie przysiadywanie w ogródku 😀