Jedna mufinka to ok. 3,5 wymiennika. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku – te zawierają mniej cukru – moim zdaniem są naaaaprawdę słodkie. No i smakują Zuzi.
Składniki na 12 sztuk:
Mufinki z bezą
Składniki
- Babeczki:
- 125 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka (150 g) mąki
- ⅓ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki (125 ml) mleka
Beza
- 1 białko jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g drobnego cukru
- 4 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Babeczki
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek o pojemności ½ szklanki (125 ml) każda, ułożonych w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Nałożyć po łyżce piany z białek i piec przez 15-20 minut aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ja zostawiłam dodatkowo w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Beza
- Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Podanie
- Można podawać z syropem z granatów.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 377 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 18.5 g Cukry: 47.6 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.8 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz