Babka cytrynowa z lukrem malinowym bardzo posmakowała Zuzi. Porcja o wadze 40g ma 3 wymienniki, w tym 2,1 WW i 0,9 WBT. 100g ma 426 kcal.
Babka cytrynowa z lukrem malinowym
Składniki
Babka
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200g masła +2g do posmarowania formy
- skórka i sok z ½ cytryny
- skórka i sok z 1 mandarynki
- 150g cukru
- 1 laska wanilii
- 150g mąki orkiszowej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do posmarowania formy - 8g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
Lukier cytrynowy z malinami
- 120g cukru pudru
- około 4 łyżek soku z cytryny
- 80 g malin (najlepiej świeżych)
- 1-2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Formę na babkę (z kominem pośrodku, o pojemności minimum 2,5 litra i średnicy ok. 22cm) posmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami lub mąką migdałową. Piekarnik nagrzej do 170°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztop, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudź (ma być ciepłe, letnie). Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodaj ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. Do drugiej miski przesiej mąkę orkiszową razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Do ubitych jajek dodaj mieszankę mąki i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (możesz przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). Do ciasta wlej masło i zmiksuj do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylej do przygotowanej formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około ⅔ objętości) i wstawić do piekarnika. Piecz przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
- Przygotowanie lukru - cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Połową lukru udekoruj ostudzoną babkę. Maliny rozdrobnij w palcach i obłóż polukrowaną część babki. Polej resztą lukru.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 426 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 22.1 g Cukry: 51.4 g Wymienniki: 7.3 WW: 5.1 WBT: 2.2
Przepis za KWESTIĄ SMAKU
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz