Ciastka imbirowe bezglutenowe. S膮 pyszne. Jedno ciastko o wadze ok 35 g ma 3.0 wymienniki, w tym 2.2. WW i 0.8 WBT.
Ciastka imbirowe bezglutenowe
Porcje
20
sztukCzas pieczenia
12
minutKalorie
465
kcalWymienniki
8.5
WW
6.4
WBT
2.1
W臋glowodany
64
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
170 g mas艂a
130 g cukru
60 g melasy z morwy
1 jajko
155 g m膮ki z ry偶u kleistego
25 g m膮ki owsianej
35 g m膮ki gryczanej
35 g m膮ki teff
25 g skrobi kukurydzianej
戮 艂y偶eczki sody oczyszczonej
1 艂y偶eczka imbiru mielony
1 艂y偶eczka startego 艣wie偶ego imbiru
陆 艂y偶eczki cynamonu
录 艂y偶eczki mielonego ziela angielskiego
陆 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
陆 艂y偶eczki soli
70 g imbiru kandyzowanego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165掳C.
- Do misy miksera wsyp cukier i mas艂o i ubijaj je na 艣redniej pr臋dko艣ci przez 6-8 minut a偶 b臋d膮 dobrze wymieszane a masa b臋dzie mia艂a piaskow膮 struktur臋. Dodaj melas臋, jajko i wanili臋, zwi臋ksz pr臋dko艣膰 i ubijaj przez nast臋pne 2 minuty a偶 masa b臋dzie jasna i kremowa.
- Sod臋 oczyszczon膮 razem z m膮kami i przyprawami przesiej a nast臋pnie dodaj do ubitej masy, Dodaj r贸wnie偶 starty imbir. Miksuj na niskiej pr臋dko艣ci a偶 do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj ciasto je delikatnie. Sch艂贸d藕 je w lod贸wce przez 30-45 minut.
- Z kawa艂k贸w masy o wadze ok. 40 g r贸b kulki i uk艂adaj na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Mi臋dzy kulkami zostawiaj odst臋py. Ja je u艂o偶y艂am na dw贸ch blaszkach. Sp艂aszcz kulki i w艂贸偶 blachy do piekarnika.
- Piecz przez 8-12 minut. Stud藕 ciastka przez 10 minut po czym prze艂贸偶 je na kratk臋 do studzenia a偶 do ca艂kowitego sch艂odzenia.
Inspiracja: Allana Talyor-Tobin
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz