Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii jest świeża, bardzo smaczna i nie można oderwać od niej oczu.
Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii
Porcje
2
porcjeKalorie
102
kcalWymienniki
1.5
WW
0.9
WBT
0.6
Węglowodany
9
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
75 g czerwonej cykorii (z dwóch główek)
200 g czerwonej pomarańczy (waga filecików z dwóch pomarańczy)
łyżeczka sumaku
piórka z dużej garści koperku
- Dressing
2 łyżki oliwy
1 łyżka melasy z winogron
½ łyżki octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Wymyj cykorie i przytnij je od spodu, oddziel listki i pokrój je na mniejsze części.
- pomarańczy odetnij krążki skórki ze spodu i z wierzchu owocu, a następnie ostrym nożem ścinaj skórkę z góry na dół tak, żeby usunąć całe albedo. Z tak obranych pomarańczy wykrój fileciki. Dodaj do przygotowanej cykorii, dodaj sumak i koperek.
- Wlej do miseczki oliwę, melasę z granatów i ocet, wsyp sól i pieprz i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj ją tak, żeby wszystkie składniki się oblepiły. Odsącz sałatkę z nadmiaru dressingu i podawaj.
Przepis: Persiana – Sabrina Ghayour
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz