Burger wołowy z rostbefu według przepisu Jamiego Olivera – czasami człowiek ma ochotę na kawałek mięsa 🙂 Jeden burger o wadze ok. 130g ma 3,4 wymiennika, w tym 0,8 WW i 2,6 WBT.
Burger wołowy
Składniki
- 400 g rostbefu wołowego (zmielonego)
- 60 g cebuli
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka świeżo utartych nasion kolendry
- sól, pieprz
- 10 g tartego parmezanu
- 20 g musztardy dijon
- 1 jajko
- 40 g tartej bułki
Przygotowanie
- Na małym ogniu podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę, aż stanie się szklista i słodka. Doprawić mięso mielonym kminem, utartymi nasionami kolendry, solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulę, musztardę, parmezanu jajko, 30 g bułki tartej i wymieszać składniki.
- Kawałek pergaminu posypać pozostałą bułką tartą, położyć na niej uformowane burgery i schłodzić przez godzinę w lodówce, żeby były zwarte. Smażyć burgery z obu stron na oleju.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 219 kcal Białka: 18.5 g Tłuszcze: 13.4 g Cukry: 6.1 g Wymienniki: 2.5 WW: 0.6 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz