Curry z kurczaka i mango – porcja o wadze 200g ma 3 wymienniki, w tym 1,3 WW i 1,7 WBT. 100g dania ma 111 kcal. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku. Ja podawałam z komosą ryżową (quinoa). Zuzi bardzo posmakowała, powiem nawet, że ją polubiła. Jak widzi małe sprężynki, to słyszę “oooooo…jakie śliczneeeee”. Quinoa ma niski indeks glikemiczny IG35 i nie zawiera glutenu.
Curry z kurczaka i mango
Składniki
- 400 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 250 g mango, waga po obraniu i pokrojeniu (1,5-2 sztuk)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 300 g mleka kokosowego
- kawałek świeżej chili, pokrojonej na plasterki
- świeża kolendra
Marynata do kurczaka
- sól (najlepiej himalajska)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ⅓ łyżeczki pasty curry (u mnie łagodnej)
Przygotowanie
- Pierś kurczaka oczyść z błonek, kostek i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, świeży imbir, oliwę (pamiętajmy o wyrzuceniu włókien, które zbierają się na tarce podczas ścierania imbiru). Dokładnie wymieszaj i odstaw (na minimum godzinę, ale mięso będzie o wiele lepsze jeśli postoi w marynacie dłużej, np. kilka godzin na blacie w kuchni lub przez noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi ogrzać się do temperatury pokojowej).
- Mango obierz, obkrój pestkę z miąższu. Miąższ pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, odłóż.
- W woku lub w garnku, ewentualnie na patelni podgrzać tłuszcz do smażenia. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony po około 1,5 minuty. Dodaj mango i smaż razem przez pół minuty. Wlej mleko kokosowe. Całość zagotuj, następnie gotuj jeszcze przez 1 do kilku minut na umiarkowanym ogniu aż sos nieco zgęstnieje a mango będzie miękkie - nie powinno się jednak rozpaść. Nie gotuj curry zbyt długo aby kurczak się nie wysuszył. My podawaliśmy z komosą ryżową. Posyp świeżą papryczką chili i kolendrą.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 111 kcal Białka: 10.8 g Tłuszcze: 4.7 g Cukry: 6.4 g Wymienniki: 1.5 WW: 0.6 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz