Klopsy z wołowiny i pora duszone w soku z cytryny i bulionie są przepysznie cytrynowe i delikatne. Można je podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Jeden klops o wadze ok. 85g ma 1,9 wymiennika, w tym 0,9 WW i 1,0 WBT. 100g ma 152 kcal.
Cytrynowe klopsy z porem
Składniki
- 400 g porów
- 250 g mielonej wołowiny
- 60 g bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 50 ml soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
Do podania
- jogurt grecki
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Pokrój pory w dwucentymetrowe plastry i gotuj je na parze przez około 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie odciśnij z resztek wody w ściereczce kuchennej. Wrzuć pory do robota kuchennego i dobrze posiekaj je pulsacyjnie, ale nie dopuść, żeby zmieniły się w papkę. Przełóż pory do dużej miski razem z mięsem, bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Wymieszaj i uformuj plaskie placuszki o średnicy mniej więcej 7 cm i wadze 100g. Włóż je do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej olej na dużej, ciężkiej patelni z pokrywką. Obsmaż klopsy z obu stron na złoto. W razie potrzeby możesz to zrobić partiami. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, a następnie ułóż na dnie klopsy. Zalej bulionem, żeby prawie, ale nie całkowicie, przykrył kotlety. Dodaj sok z cytryny i ½ łyżeczki soli. Zagotuj, następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, jeśli trzeba, aż niemal cały płyn wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Na wierzch nałóż grecki jogurt i posyp natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 152 kcal Białka: 13.4 g Tłuszcze: 6.6 g Cukry: 10.0 g Wymienniki: 2.1 WW: 1.0 WBT: 1.1
Przepis za JEROZOLIMA Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami, z małą zmianą proporcji pora do wołowiny.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz