Frytki z dyni piżmowej są przepyszne – porcja o wadze 70g ma 1,8 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,9 WBT. 100g dania ma 177 kcal. Możliwości podania jest wiele, jako osobne dania lub jako przystawka do obiadu.
Frytki z dyni piżmowej
Składniki
- 300g dyni piżmowej
- 15g oleju kokosowego (lub inny olej)
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię (jej węższą podłużną część, bez gniazda nasiennego) pokrój w grube plastry, a następnie w spore frytki. Odrzuć skrajne kawałki. Frytki wrzuć do miski, wlej rozgrzany olej kokosowy, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj dłońmi. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 177 kcal Białka: 2.4 g Tłuszcze: 12.6 g Cukry: 13.5 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.4 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Maria
potwierdzam, frytki z dyni piźmowej rewelacyjne