Wegański grzybowy stroganoff – naprawdę pycha. Porcja o wadze 210g ma 3,5 wymiennika, w tym 1,1 WW i 2,4 WBT. 100 g ma 135 kcal.
Grzybowy stroganoff
Składniki
- 250 g boczniaków
- 250 g pieczarek (u mnie brązowe)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 40 ml oleju
- 100 g cebuli
- 50 ml żubrówki
- śmietanka z 75 g słonecznika
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 g kiszonego ogórka, posiekanego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania
- świeża pietruszka
Przygotowanie
- Słonecznik zalej wrzątkiem i zostaw na 20 minut (najlepiej na noc).
- Słonecznik odcedź, zalej taką ilością wody aby przykryć ziarna, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny i zacznij miksować. Miksuj z przerwami przez około 3 minuty, następnie dodaj kilka łyżek wody i dalej miksuj. Odcedź słonecznik w gazie, dokładnie odciskając go z resztek płynu. Otrzymany płyn to gotowa śmietanka słonecznikowa.
- Pokrój pieczarki i boczniaki. Pamiętaj, żeby boczniaki pokroić wzdłuż blasze, w przeciwnym razie będą twarde i gumiaste. Na dnie dużego rondla rozgrzej olej, dodaj boczniaki i smaż przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz cukier, intensywnie zamieszaj i smaż kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy.
- Do tego samego rondla wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i dodaj cebulę. Smaż przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złocista, a następnie dodaj pieczarki. Zamieszaj, wlej żubrówkę i zwiększ ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smaż pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj i duś przez 5 minut. Możesz podać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 135 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 10.5 g Cukry: 5.1 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.5 WBT: 1.1
Przepis z programu ZIELONA REWOLUCJA MARTY DYMEK.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz