Kluseczki z soczewicą i suszonymi pomidorami, bezmięsne, syte. Jedna kluseczka ma ok. 1,6 WW i 0,1 WBT. Porcja o wadze 180 g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,7 WW i 0,5 WBT.
Kluseczki z soczewicą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g czerwonej soczewicy (suchego produktu)
- 40 g suszonych pomidorów (nie w zalewie)
- 70 g cebuli
- 18 g (2 łyżki) oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia (lub oleju z pestek winogron)
- sól morska lub himalajska
- papryka wędzona
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie ze skrobią ziemniaczaną.
- Soczewicę wypłukać. Na jedną część soczewicy przygotować 3 części wody (na 80g - 300 ml). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu z solą morską przez 35 minut. Cebulę skroić na drobne kawałki podsmażyć na oliwie z oliwek. Pomidory pokroić bardzo drobno i dodać do cebuli. Dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Farsz powinien być odparowany z wody.
- Ciasto porcjujemy na 40 g kawałki, z których lepimy kulki, następnie rozpłaszczamy na dłoni na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy 15 g porcje farszu i sklejamy boki a następnie formujemy kulki. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty na bardzo wolnym ogniu i od razu podajemy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 1.8 g Cukry: 25.9 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.6 WBT: 0.3
Inspiracją był przepis z blogu SMAKOTERAPIA.
Smacznego 🙂
r
Zastanawia mnie , czemu używa Pai oliwy z drugiego tłoczenia ?
Bożena Garbińska
Z uwagi na wyższą temperaturę dymienia od oliwy z oliwek extra vergine, która dodatkowo ma zbyt zdecydowany smak i traci to co w niej cenne. Można ją oczywiście zastąpić innymi tłuszczami.
Agnieszka
super;) wyglądają smacznie, na weekend będę próbować