Makaron z cukinią – porcja o wadze 190g ma 5,4 wymiennika, w tym 3,8 WW i 1,6 WBT. Pycha… Można podawać z boczkiem – dla fanów mięsa jeszcze pyszniejsze.
Makaron z cukinią
Składniki
- 200 g makaronu orkiszowego
- 250 g cukinii
- 50 g cebuli
- 15 g masła
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 45 g mascarpone
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Cukinię opłukać i skroić w julienne (ja użyłam do tego specjalnego obieraka).
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją.
- W międzyczasie na maśle poddusić cukinię z cebulą (około 5-6 minut), doprawić solą. Jajko wbić do miski i wymieszać z mascarpone, doprawić solą i świeżo zmielony pieprzem. Odstawić patelnię z ognia, wlać sos (sos powinien się zagęścić) i wymieszać, włożyć gorący makaron i ponownie wymieszać Od razu podawać posypując świeżą kolendrą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 165 kcal Białka: 4.8 g Tłuszcze: 7.3 g Cukry: 20.3 g Wymienniki: 2.8 WW: 2.0 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
JOANNA
Marzenie:D delikatne, wspaniałe w smaku. Z braku macarpone w lodówce użyłam ricotty.Efekt, myślę, równie dobry.zdecydowanie moje smaki:D
JOANNA
Fenomenalne:D a wydawałoby się takie banalne.apetyt na to spaghetti rośnie w miarę jedzenia i to dosłownie!
Bożena Garbińska
Moje też 🙂
Bożena Garbińska
Aż szkoda, że trzeba wcześniej zaplanować ile się zje 🙂