Makaron z wędzonym łososiem – porcja o wadze 200 g ma 5,9 wymiennika, w tym 3,7 WW i 2,2 WBT. 100g dania ma 184 kcal. Wyśmienicie smakuje z salsą z mango. 80 g porcji ma 1,4 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,3 WBT. 100 g dania ma 93 kcal.
Makaron z łososiem i salsa z mango
Składniki
Makaron z łososiem
- 160 g makaronu (orkiszowego, spirale)
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 150 g śmietany 18%
- 9 g oleju z pestek winogron
- 10 g parmezanu
- 1 jajko
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
- 10g soku z cytryny
- natka pietruszki
Salsa z mango
- 220 g mango
- 10 g czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 10 g soku z cytryny
- 9 g oliwy z oliwek
- papryczka chili drobno posiekana
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Makaron z łososiem
- Zagotowuj wodę w dużym garnku, posól, dodaj makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją. W międzyczasie podziel łososia na kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć łososia, przypraw solą i pieprzem i smaż ok 1-2 minut, dodaj sok z cytryny, smaż jeszcze minutę, zmniejsz ogień, dodaj śmietanę smaż następne kilka minut. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z łososiem, wymieszaj, smaż chwilę, do zgęstnienia. Podawaj z parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Salsa z mango
- Mango pokrój w kostkę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i chili (opcjonalnie), przypraw solą i pieprzem, wlej oliwę i sok z cytryny, wymieszaj. 100 g salsy z mango ma 1.8 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.4 WBT, 93 kcal, białka: 0.5 g, tłuszcze: 3.9 g, cukry 14.0 g
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 184 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 18.3 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz