Szybkie, bardzo smaczne i klasyczne już danie. Porcja o wadze 170 g ma 5 wymienników, w tym 3,5 WW i 1,5 WBT. 100g ma 171 kcal.
Makaron ze szpinakiem
Składniki
- 250 g szpinaku
- 220 g makaronu tagliatelle
- 80 g twarogu koziego
- 60 g mascarpone
- 30 g cebuli
- 5 g czosnku
- 20 g oleju z pestek winogron
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Wstaw wodę na makaron, posól, nie wlewaj oliwy. Kiedy woda się zagotuje wstaw makaron. Makaron gotuj al dente.
- Kiedy makaron się gotuje do dużej patelni wlej olej, zeszklić pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Szpinak opłucz, osusz i grubo posiekaj. Dodaj na patelnię (partiami jeżeli cały się nie mieści) opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak. Podgrzewać przez kilka minut na większym ogniu aż szpinak zwiędnie. Zmniejsz ogień, dodaj twarożek kozi oraz mascarpone. Delikatnie podgrzewaj aż sery się roztopią nie zagotowując. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 171 kcal Białka: 5.9 Tłuszcze: 7.3 Cukry: 20.5 Wymienniki: 2.9 WW: 2.0 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz