Porcja orecchiette z brukselką i boczkiem o wadze 185 g ma 6,5 wymiennika, w tym 3,7 WW i 2,8 WBT. Przepyszna. Chrupiąca brukselka i boczek, mmmm… Inspiracja – DONNA HAY. 100 g ma 230 kcal.
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem
Składniki
- 250 g makaronu orecchiette
- 400 g małych brukselek
- 100 g wędzonego boczku
- 50 g masła
- 5 g czosnku
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki liści oregano
- drobno starty parmezan (do posypania)
Przygotowanie
- Obierz brukselki z zewnętrznych liści i pokrój w ćwiartki. Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 2 minuty krócej niż na opakowaniu - makaron będzie jeszcze ok. 2 minut w sosie, więc musimy zadbać o to, żeby nie był za miękki (u mnie 10 minut). W trakcie gotowania makaronu włóż drobno pokrojony boczek na patelnię i dobrze wysmaż.
- Rozgrzej rondel takiej wielkości, żeby pomieścił całą potrawę. Włóż masło, czosnek oraz oregano i smaż 1 minutę. Wrzuć brukselkę i smaż ok. 6-8 minut (powinna być chrupiąca. Wlej śmietanę i sok z cytryny, dołóż makaron i mieszaj podgrzewając do temperatury spożycia (ok. 2 minut). Rozłóż makaron na talerze, połóż na nim boczek i posyp parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 230 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 13.8 g Cukry: 19.9 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.0 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz