Pierogi ruskie z mąki orkiszowej i sera koziego.
Pierogi ruskie
Porcje
4
Kalorie
201
kcalWymienniki
3.7
WW
2.8
WBT
0.9
Węglowodany
28
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
- Ciasto
mąka orkiszowa 300g
masło 10g
1 jajko
woda 150ml
½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
- Nadzienie
ugotowane ziemniaki 400g
twaróg kozi 200g
cebula 100g
olej 3 łyżki
sól i pieprze do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Ceulę zeszklij i dodaj do ziemniaków i twarogu, utrzyj dokładnie. Dodaj pieprz i sól do smaku.
- Przygotuj ciasto – mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i wodę. Ciasto zagnieć i starannie wyrób, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić je na części i przykryj ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część rozwałkuj dosyć cienko, wykrawaj krążki (moje były o średnicy 9,5 cm). Na środek każdego krążka nałóż 25g nadzienia, składaj na pół, zlepiaj brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łątwo pękają i rozgotowują się).
- Zlepione pierogi układaj na deseczce posypanej mąką, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały.
Wkładaj je partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszaj łyżką, przykryj. Gdy podpłyną w górę, odkryj i gotuj 3 minuty. Wybieraj je łyżką cedzakową na cedzak. Wyłóż na ogrzane talerze.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz