Porcja 8 sztuk ravioli z botwinką i kozim serem o wadze ok. 145 g ma 4,2 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,2 WBT. Z sosem ze śmietanki i świeżym koperkiem są pyszne. 100 g ma 165 kcal.
Ravioli z botwinką i serem kozim
Składniki
Nadzienie (33 ravioli)
- 75 g botwinki (razem z ogonkami)
- 25 g młodego buraczka
- 125 g koziego twarogu
- 10 g parmezanu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z cytryny do smaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
- 230 g mąki typu 00
- 40 g wody
- 80 g jajek
- szczypta soli
Do podania
- śmietanka kremówka
- koperek
Przygotowanie
- Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podduś ją aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Buraczka przekrój na 4 części i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zetrzyj go na drobnej tarce. Połącz botwnikę i buraczka z kozim serkiem i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
- Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
- Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką. Podgrzej, wyłóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
- Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 165 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 20.6 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.1 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz