Porcja 8 sztuk ravioli z kaszanką o wadze ok. 120 g ma 3,5 wymiennika, w tym 2,3 WW i 1,2 WBT. Z sosem ze śmietanki i świeżym koperkiem są pyszne. 100 g ma 176 kcal.
Ravioli z kaszanką
Składniki
- 400 g kaszanki (waga bez flaka)
- 50 g cebuli
- 20 g masła
- 10 g musztardy dijon
- świeży tymianek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
- 230 g mąki typu 00 (lub tortowej)
- 40 g wody
- 80 g jajek
- szczypta soli
Do podania
- pianka ze śmietanki 30% i gorgonzoli
- koperek
Przygotowanie
- Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarownym maśle wraz z kaszanką, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
- Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
- Rozwałkowane ciasto przytnij do długości raviolery (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z raviolery. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
- Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię z masłem. Podgrzej, wyłóż na talerz, nałóż gorgonzolową piankę.
- Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i ostudzone włożyć do zamrażarki. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5-7 Kalorie: 175 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 8.2 g Cukry: 19.0 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.9 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz