Porcja alzackiej tarty ze śliwkami o wadze 100 g ma 4,0 wymiennika, w tym 2,6 WW i 1,4 WBT. Inspiracją była znowu moja ulubiona książka – Wyśmienita kuchnia francuska.
Alzacka tarta ze śliwkami
Składniki
- 430 g śliwek przekrojonych na pół (waga śliwek bez pestek)
- 30 ml kirszu lub brandy ze śliwek
- 320 g ciasta kruchego
- 40 g konfitury malinowej (bez pestek)
Kruche ciasto
- 175 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 120 g masła
- 80 ml lodowato zimkenj wody
Krem
- 2 jaja
- 55 g cukru pudru (ja zrobiłam cukier puder z cukru trzcinowego nierafinowanego)
- 185 g śmietany 18%
- starta skóka z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego jajko wymieszane z wodą. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wymieszać sliwki z kirszem lub śliwkową brandy i odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim płaską formę o średnicy 23 cm. Ponakłuwać ciasto, przykryć folią i obciążyć ją warstwą fasoli. Piec 15 minut, aż brzegi nieco stwardnieą i wyschną. Usunąć fasolę i folię. Posmarować spód z ciasta cienką warstwą dżemu. Przełożyć ciasto na ruszt na góze piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180°C. By przygotować krem, należy ubić jajka z cukrem, następnie, dalej ubijając, dodać śmietanę, skórę z cytryny, esencję waniliową i sok, który wpłynął ze śliwek. Połówki śliwek ułożyć na spodzie ciasta stroną przekrojoną do dołu, polać całość kremem. Piec 35-45 minut do momentu, kiedy czubek noża, zagłębiony w środek ciasta, po wyjęciu będzie czysty. Tartę podawać na ciepło lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 244 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 14.3 g Cukry: 24.8 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.5 WBT: 1.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz