Cantucci, bezglutenowe, bez cukru, dosłodzone tagatozą – jedno ciasteczko ma ok. 1,6 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,6 WBT. 100 g ma 399 kcal. Jeszcze tylko kawa … i gotowe.
Bezglutenowe cantucci orzechowe
Porcje
12
porcjeCooking time
40
minutKalorie
300
kcalWymienniki
6.5
WW
4.2
WBT
2.3
Węglowodany
42
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
150 g orzechów laskowych bez skórki upieczonych
100 g mąki z orzechów laskowych
300 g mąki ryżowej
100 g tapioki
50 g mąki z ryżu kleistego
50 g miodu
50 g tagatozy
4 jajka
45 g masła
szczypta soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
odrobina mleka ryzowego
Przygotowanie
- Przesiej wszystkie mąki z tagatozą i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Osobno wymieszaj jajka i miód. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, pod koniec dodaj orzechy. Z ciasta uformuj 2 wałki o średnicy 4 cm, oprósz je mąką.
- Ułóż wałki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (bez termoobiegu).
- Wyjmij podpieczone wałki, ostudź, pokrój w ukośne kromki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjmij, obróć i posmaruj jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj aż się zrumienią.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz