Cukinia w cieście już była, ale w czekoladowym. Tym razem w jasnej odsłonie. Jak zwykle nadaje ciastu bezglutenowemu świeżości. Porcja o wadze 75 g ma 3 wymienniki, w tym 1,7 WW i 1,3 WBT. 100g ma 267 kcal.
Bezglutenowe ciasto z cukinią i pistacjami
Składniki
- 4 jajka
- 90 g cukru
- 300 g cukini
- 150 g mąki gryczanej
- 120 g mąki migdałowej
- 250 g ricotty
- 50 g oleju z pestek winogron
- 20 g chia
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do podania
- 45 g orzechów pistacjowych
- 80 g miodu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160ºC.
- Jajka i cukier włóż do miski i miksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy i potroi swoją objętość. Cukinię zetrzyj na tarce.
- Włóż cukinię, mąkę gryczaną, mąkę migdałową, ricottę, olej, skórkę z pomarańczy, chia, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszaj. Delikatnie wmieszaj mieszankę jajek i cukru. Przełóż do formy na keksówkę o wymiarach 26 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 60-65 min lub do "suchego patyczka". Odstaw do ostygnięcia.
- Pistacje wymieszaj z miodem. Wyłóż je na ciasto. Gotowe 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 9.5 g Tłuszcze: 15.1 g Cukry: 23.2 g Wymienniki: 4.0 WW: 2.3 WBT: 1.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz