Brownie z tahini i kawałkami chałwy. Hmmm…pyszne. Porcja o wadze 80 g ma 5,1 wymiennika, w tym 2,5 WW i 2,6 WBT. 100g ma 452 kcal.
Brownie z chałwą i tahini
Składniki
- 250 g masła pokrojonego w kostkę o boku 2 cm i trochę do naczyszczenia formy
- 250 g czekolady 70%
- 4 duże jajka
- 180 g drobnego cukru (w oryginalnym przepisie 280 g)
- 120 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 30 g ciemnego kakao w proszku
- 200 g chałwy, połamanej na kawałki wielkości 2 cm
- 80 g pasty tahini
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm. Masło i czekoladę włóż do żaroodpornej miski i postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewaj około 2 minut, aż masło i czekolada się stopią. Zdejmij miskę z garnka i przemieszaj, aż powstanie lśniący sos czekoladowy. Odstaw, aby ostygł do temperatury pokojowej.
- Umieść jajka i cukier w dużej misce i ubijaj trzepaczką do uzyskania jasnej i kremowej masy (strużka spływająca z uniesionej trzepaczki powinna zostawiać ślad na powierzchni). Ubijanie mikserem trwa ok 3 minut, ręcznie trochę dłużej. Dodaj stopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką - nie za długo i niezbyt intensywnie.
- Przesiej do osobnej miski mąkę, kakao w proszku oraz sól i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Dodaj kawałki chałwy i wmieszaj je delikatnie do masy.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy, zgarniając je ze ścianek miski gumową łopatką. Wyrównaj powierzchnię, rozłóż łyżeczką pastę tahini w 12 miejscach i przemieszaj patyczkiem, tworząc marmurkowy wzór na całej powierzchni. Piecz około 23 minut, tak aby środek był dość wilgotny i ciągnący - to może potrwać 22-25 minut w kwadratowej formie, a w prostokątnej 2 minuty krócej.
- Brownie może się na początku wydawać niedopieczone, ale stężeje przy stygnięciu. Można je odstawić na 30 minut, a potem pokroić na 16 kawałków i podać jeszcze ciepłe (i ciągnące), albo zaczekać aż ostygnie do temperatury pokojowej.
- Ciasto wytrzyma do 5 dni w hermetycznym pojemniku. Owinięte folią plastikową można zamrozić i przechowywać do miesiąca. Smakuje wybornie, gdy jest na wpół rozmrożone.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 452 kcal Białka: 7.9 g Tłuszcze: 33.3 g Cukry: 30.1 g Wymienniki: 6.5 WW: 3.2 WBT: 3.3
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh – Słodko
Dodaj komentarz