Ciasteczka rozmarynowe. Idealne do kawy. Jedno ma ok. 1,3 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,4 WBT. 100g ma 504 kcal.
Ciasteczka rozmarynowe
Składniki
21 ciasteczek o średnicy 6 cm
- 180 g mąki orkiszowej
- 100 g masła
- 60 g miodu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Połącz wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lodówki na ok. 15 minut. Ciasto ma być zwarte ale dać się rozwałkować.
- Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj krążki (u mnie o średnicy 6 cm). Piecz w piekarniku 10-12 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aż zrumienią się na złotobrązowy kolor.
- Przełóż je na metalową kratkę do ostudzenia, zanim podasz lub włożysz do hermetycznego pojemnika.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 21 Kalorie: 504 kcal Białka: 6.6 g Tłuszcze: 27.1 g Cukry: 58.3 g Wymienniki: 8.5 WW: 5.8 WBT: 2.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz