Bezglutenowe ciastka czekoladowe słodzone daktylami, cukrem kokosowym i słodem ryżowym. Płatki quinoa chrupią pod zębami a solone masło migdałowe nadaje charakteru. Pyyycha. Ciastko o wadze 40 g ma 3 wymienniki, w tym 1,9 WW i 1,1 WBT. 100g ma 458 kcal.
Ciastka czekoladowe
Składniki
- 60 g cukru kokosowego
- 180 g masła migdałowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane; to którego użyłam było solone)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g kakao + do posypania
- 70 g płatków quinoa
- 100 g pasty daktylowej (lub posiekanych daktyli)
- 75 g posiekanej czekolady 70%
- 50 g syropu ryżowego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Do miski wsyp cukier, masło migdałowe, jajko, wanilię, sodę, kakao, płatki quinoa, daktyle i syrop ryżowe i dobrzej wymieszaj. Po chwili dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w masę. Schłódź masę.
- Z kawałków masy o wadze 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przesz 15-18 minut.
- Ostudź. Posyp kakao.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 458 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 24.8 g Cukry: 46.9 g Wymienniki: 7.4 WW: 4.7 WBT: 2.7
Smacznego 🙂
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz