Czekoladowe muffinki buraczane, bezglutenowe. Jedna muffinka o wadze 80 g ma 4.3 wymiennika, w tym 1.6 WW i 2.7 WBT. 100g ma 420 kcal.
Czekoladowe muffinki buraczane
Sztuki
16
sztukCooking time
30
minutKalorie
420
kcalWymienniki
5.5
WW
2.1
WBT
3.4
W臋glowodany
21
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
- Muffinki
200 g mas艂a
170 g upieczonych burak贸w
200 g czekolady 70%
35 g kawy espresso
80 g m膮ki ry偶owej
45 g m膮ki z ry偶u kleistego
25 g tapioki
25 g kakao
3 jajka
90 g cukru kokosowego
40 g tagatozy lub erytrolu
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- Krem
125 g czekolady 70%
125 g mas艂a w temperaturze pokojowej
60 g 艣mietanki 36%
Przygotowanie
- Buraki
- Piekarnik nagrzej do 220 掳C. Buraki zawi艅 pojedynczo w foli臋 aluminiow膮, u艂贸偶 na blaszce do pieczenia i piecz przez 60 minut. Wyjmij z foli, ostud藕 a nast臋pnie obierz i zmiksuj na puree.
- Muffinki
- Zmniejsz temperatur臋 w piekarniku do 180掳C.
- Czekolad臋 rozpu艣膰 u偶ywaj膮c do tego miski po艂o偶onej na garnku z gotuj膮c膮 si臋 wod臋 (miska nie mo偶e dotyka膰 wody), wlej gor膮c膮 kaw臋. Mas艂o podziel na kawa艂ki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygni臋cia.
- Przesiej m膮ki, proszek do pieczenia, sod臋 i kakao razem dodaj cukier oraz tagatoz臋 (lub erytrol) i odstaw na bok.
- Jajka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-ma艣lanej mikstury, nast臋pnie dodaj buraki i przesiane m膮ki. Wymieszaj tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
- Ciasto prze艂贸偶 do formy na muffinki do wysoko艣ci 戮. Piecz przez 30 minut lub do czasu gdy w艂o偶ony patyczek po wyci膮gni臋ciu b臋dzie czysty. Pozostaw do ostygni臋cia.
- Krem
- 艢mietank臋 podgrzewaj w garnkuszku prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia, wsyp czekolad臋 i odczekaj 2-3 minuty, nast臋pnie mieszaj a偶 czekolada si臋 rozpu艣ci. Odstaw do ostygni臋cia.
- Mas艂o ubijaj mikserem a偶 b臋dzie jasne i puszyste, nast臋pnie dodawaj powoli rozpuszczon膮 czekolad臋. Tak przygotowany krem prze艂贸偶 do worka cukierniczego z ko艅c贸wk膮. Odczekaj a偶 masa troch臋 ostygnie ale nie stwardnieje. Ozd贸b muffinki.
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz