Jedna mufinka to ok. 4,1 wymiennika, w tym 3,0 WW i 1,1 WBT. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku – te zawierają o 1/3 mniej cukru, nutellę zastąpił krem czekoladowy słodzony stevią a mąkę pszenną – mąka orkiszowa. Moim zdaniem są słodkie w sam raz. No i pyszne. 100g ma 291 kcal.
Czekoladowe mufinki ze śliwkami
Składniki
- 300 g śliwek węgierek
- 80 g masła
- 100 g mlecznej czekolady (ja wybrałam taką bez laktozy)
- 60 g kremu czekoladowego Cavalier
- 2 jajka
- 150 ml mleka (u mnie ryżowego)
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru nierafinowanego
- 15 g kakao
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
- Śliwki umyj, pokrój w kosteczkę usuwając pestki. W małym garnku na małym ogniu roztop masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady i kremu czekoladowego, co chwilę zamieszaj, nie podgrzewaj za bardzo masy. Dodaj jajka oraz mleko, rozmieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, kakao i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre, dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nałóż ciasto do papilotek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut do suchego patyczka.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 291 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 37.9 g Wymienniki: 5.2 WW: 3.8 WBT: 1.4
Smacznego 🙂
Joanna
Wypróbowane!Są przepyszne -słodkie w sam raz, bardzo sycace.Pierwsze muffinki Hani. Hania asystowala.w ich przygotowaniu i była z siebie bardzo dumna. Jemy jedną na podwieczorek. Smakuje całej rodzince. 🙂