Fińskie pierniczki są kruche i nie można przestać ich jeść. Przygotuj ciasto 2 dni przed pieczeniem.
Fińskie pierniczki
Składniki
- 175 g cukru
- 140 g syropu złocistego (golde syrup)
- 100 ml mleka ryżowego
- 125 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 500 g mąki orkiszowej
- ½ łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie
- Do rondelka wsyp cukier, dodaj syrop i mleko. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia (na 1-2 minuty).
- Dodaj masło, sól i korzenne przyprawy. Mieszaj do chwili, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiej do miski razem z sodą. Dodaj płynną masę maślano-korzenną i wymieszaj całość do uzyskania ciasta.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą lub wstaw do szklanego naczynia i włóż do lodówki na 49 godzin.
- Po dwóch dniach wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj kawałki, formuj je w dysk i rozwałkuj je na lekko posypanym blacie na grubość 2 mm (jeżeli nie masz miarki w oku, wygodnie jest użyć wałka, który umożliwia wałkowanie na ustaloną wysokość). Wycinaj foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na środkowym poziomie około 5 do 6 minut. Czas pieczenia dopasuj tak, żeby pierniczki nie był brązowe po bokach. Studź je przez chwilę na blasza, a potem przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe są miękkie, a stygnąc twardnieją.
- Całkowicie wystudzone możesz polukrować.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 462 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 13.2 g Cukry: 79.2 g Wymienniki: 9.4 WW: 7.9 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz