Mniaaaaam – mazurek orzechowy z bakaliami. Porcja o wadze 60 g ma 4,7 wymiennika w tym 3,2 WW i 1,5 WBT. 100g ma 470 kcal.
Mazurek orzechowy z bakaliami i bezą
Składniki
Orzechowy spód
- 170 g orzechów włoskich, zmielonych
- 170 g mąki orkiszowej
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Nadzienie
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 200 g (u mnie TARPA)
- 100 g suszonych fig, posiekanych
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 20 g orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Orzechowy spód
- Mąkę przesiej, dodaj zmielone orzechy i masło, posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć (możesz również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie klejące, ale oprósz je mąką), owiń ją folią spożywczą, schłódź w lodówce przez 30 - 60 minut.
- Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, następnie przenieś na blaszkę i wyrównaj. Lekko ponakłuwaj widelcem. Schłódź ponownie w lodówce przez 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Beza
- Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodaj sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
Nadzienie
- Podpieczony spód posmaruj powidłami śliwkowymi. Równą warstwą wysyp suszone posiekane figi i orzechy włoskie. Posyp otartą skórką z pomarańczy. Przykryj ubitą bezą.
- Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 470 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 25.7 g Cukry: 53.0 g Wymienniki: 7.9 WW: 5.3 WBT: 2.6
Inspiracja – Moje wypieki
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz