Mniaaaaam – mazurek orzechowy z bakaliami. Porcja o wadze 60 g ma 4,7 wymiennika w tym 3,2 WW i 1,5 WBT. 100g ma 470 kcal.
Mazurek orzechowy z bakaliami i bezą
Porcje
12
porcjeKalorie
470
kcalWymienniki
7.9
WW
5.3
WBT
2.6
Węglowodany
53
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Orzechowy spód
170 g orzechów włoskich, zmielonych
170 g mąki orkiszowej
80 g cukru pudru
Szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
- Beza
4 białka
Szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Nadzienie
1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 200 g (u mnie TARPA)
100 g suszonych fig, posiekanych
otarta skórka z 1 pomarańczy
20 g orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
- Orzechowy spód
- Mąkę przesiej, dodaj zmielone orzechy i masło, posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć (możesz również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie klejące, ale oprósz je mąką), owiń ją folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, następnie przenieś na blaszkę i wyrównaj. Lekko ponakłuwaj widelcem. Schłódź ponownie w lodówce przez 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 – 18 minut, na jasnozłoty kolor.
- Beza
- Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodaj sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacznij dodawać cukier – łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
- Nadzienie
- Podpieczony spód posmaruj powidłami śliwkowymi. Równą warstwą wysyp suszone posiekane figi i orzechy włoskie. Posyp otartą skórką z pomarańczy. Przykryj ubitą bezą.
- Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).
Inspiracja – Moje wypieki
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz