Sernik bazyliowy – sama świeżość. Ma obniżoną zawartość cukru i jest bezglutenowy. Porcja o wadze 85 g ma 3.5 wymiennika, w tym 1.4 WW i 2.1 WBT. 100 g ma 310 kcal.
Sernik bazyliowy
Składniki
Spód
- 150 g herbatników digestive bezglutenowych
- 50 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 410 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 110 g śmietany kremówki 36%
- 55 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g tagatozy
- 4 jajka
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 15 g bazylii (listki)
Wierzch
- 130 g śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka tagatozy
Przygotowanie
Przygotowanie
- Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjmij 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
Spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
- W malakserze zmiksuj listki bazyli ze śmietaną. Uważaj, żeby nie miksować zbyt długo bo śmietana może się zwarzyć.
- W misie miksera umieść sery, tagatozę i mąki. Zmuksuj na małych obrotach na jednolitą masę, około 1 minuty. Dodaj przygotowaną wcześniej śmietanę zmiksowaną z bazylią. Mieszaj do momentu, aż kolor będzie jednolity.
- Dodawaj stopniowo jajka, miksując po każdym krótko. Nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Dodatkowo możesz założyć na obręcz tortownicy namoczoną opaskę, wówczas boki nie wyrosną szybciej i nie przypieką bardziej.
- Piecz w temperaturze 160ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz 60-70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wierzch
- Kiedy sernik się piecze wymieszaj śmietanę z tagatozą.
- Wyjmij sernik z piekarnika. i rozsmaruj na nim mieszankę śmietanową. Wstaw z powrotem sernik do piekarnika i piecz dalej przez 15 minut w 120ºC.
- Wystudź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 10.5 g Tłuszcze: 22.3 g Cukry: 16.8 g Wymienniki: 3.5 WW: 1.4 WBT: 2.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz