Porcja sernika o wadze 85 g ma 3.7 wymiennika, w tym 1.7 WW i 2.0 WBT. Rozpływa się w ustach. 100g ma 311 kcal.
Sernik londyński
Składniki
Spód
- 150 g herbatników digestive bezglutenowych
- 50 g niesolonego masła, stopionego
Masa serowa
- 415 g mielonego twarogu śmietankowego
- 250 g mascarpone
- 90 g śmietany 36%
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 4 jajka
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 ½ łyżeczki soku z cytryny
Warstwa śmietankowa
- 160 g kwaśnej śmietany
- 15 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
- Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki i cukier. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia skłądników. Wmieszaj jajka, a na końcu wanilię i sok z cytryny.
- Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
- Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
- Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
- Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni. Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik. Wstaw go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 310 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 19.7 g Wymienniki: 4.3 WW: 2.3 WBT: 2.0
Smacznego 🙂
Joanna
Wielkie dzięki za przepis, zrobiłam i jest przepyszny!!