Sernik oreo – delikatny, rozpływający się w ustach, pyszny.
Sernik oreo
12
360
kcal4.9
2.3
2.6
23
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
- Spód
150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)
60 g masła, roztopionego
- Masa serowa
250 g tłustego twarogu
250 g mascarpone
70 g śmietany kremówki 36%
85 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g ciasteczek oreo w ćwiartkach
- Krem śmietankowy
80 g śmietany kremówki 36%
20 g mascarpone
5 g cukru pudru
50 g ciasteczek oreo przepołowionych (do przybrania)
Przygotowanie
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
- Dla masy serowej wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiel w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Możesz też kupić gotowy twaróg do sernika. Dodaj mascarpone, śmietanę, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i zmiksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Kolejno dodawaj jajka miksując, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i zbyt wysokie wyrośnięcie sernika. Masę wylej na przygotowany spód ciasteczkowy. W masę powciskaj ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłódź w lodówce przez około 12 godzin.
- Dla kremu śmietankowego wszystkie składniki powinny być schłodzone.
- Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Ubij (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do momentu otrzymania sztywnego kremu. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Części kremu śmietankowego posmaruj cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym i na górze sernika wyciśnij rozetki, w każdą wciśnij oreo. Podawaj schłodzony.
Używałam ciastek Oreo thin. Są cieńsze i dzięki temu wstarczy ich mniej do dekoracji i do wnętrza sernika. Wyglądają też delikatniej.
Smacznego 🙂
Ela
Dzień dobry. Chcę zrobić ten sernik, ale chcę również, żeby wyglądał tak jak na zdjęciu. Jest pięknie biały. Co jest tego powodem, skoro są tam jajka?
Bożena Garbińska
Ja się dobrze przyjrzeć to widać że główna część sernika nie jest biała a na wierzchu jest śmietana – biała, co potęguje to wrażenie
Ela
Dzień dobry. Chcę zrobić ten sernik ale chcę również żeby wyglądał tak jak na zdjęciu. Jest pięknie biały. Co jest tego powodem skoro są tam jajka?