Sernik tiramisu na zimno jest w smaku delikatny, nie za słodki, bardzo dobry. Porcja sernika o wadze 70 g ma 3,0 wymienniki, w tym 1,4 WW i 1,6 WBT.
Sernik tiramisu na zimno
Składniki
Spód
- 120 g podłużnych biszkoptów
- 150 ml mocnej zaparzonej kawy, ostudzonej
- 4 łyżki likieru amaretto
- 40 g czekolady 70%
Masa
- 4 żółtka
- 1 całe jajko (ogrzane w temp. pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g zmielonego twarogu sernikowego
- 20g żelatyny
- 3 łyżki wody
- 70 ml mleka ryżowego
Do dekoracji
- kakao (2g)
Przygotowanie
- Przygotować szczelną tortownicę o średnicy ok. 23 - 24 cm z odpinaną obręczą. Biszkopty maczać w mieszance ostudzonej kawy i likieru amaretto, układać na dnie tortownicy, jeśli pozostanie nam kawy wówczas skropić nią biszkopty. Posypać tartą czekoladą. Przed wyłożeniem masy spód ma być ostudzony.
- Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić na około 10 minut do namoczenia. Następnie dodać do niej gorące mleko i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby trochę podgrzać, ale nie zagotowując. Następnie ostudzić.
- Żółtka i całe jajko ubić z 50g cukru pudru na puszystą masę. Do drugiej miski włożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać resztę cukru pudru i ubić na gęsty krem, dodać twaróg sernikowy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać z ubitymi żółtkami a następnie z żelatyną, najlepiej zrobić to w sposób podany poniżej:
- Masę serową umieścić w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody) i podgrzewać delikatnie mieszając masę. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny za każdym razem mieszając, w końcu wlać żelatynę do masy i mieszać aż się równomiernie rozprowadzi. Gdyby rozbiły się grudki, należy masę dalej podgrzewać delikatnie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
- Masę wyłożyć na spod z biszkoptów (najlepiej za pomocą łyżki stołowej lub łyżki wazowej, aby nie naruszyć spodu). Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około minimum 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 288 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 18.7 g Wymienniki: 4.0 WW: 1.9 WBT: 2.1
Przepis zaczęrpnięty z Kwestii Smaku z małymi modyfikacjami, w tym cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz