Tartaletki są przepyszne. Jedna tartaletka o wadze 146 g ma 7.3 wymiennika, w tym 3.3 WW i 4.0 WBT i jest naprawdę sycąca. Ja ją dzielę na pół i przyjemność jest podwójna. 100 g ma 367 kcal.
Tartaletki z truskawkami [bezglutenowe]
Porcje
8
porcjeKalorie
367
kcalWymienniki
5.0
WW
2.3
WBT
2.7
Węglowodany
23
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
300 g herbatników speculoos bezglutenowych
160 g masła
400 g mascarpone
300 g truskawek
10 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 °C.
- Przygotuj 8 foremek na tartaletki o średnicy 7 cm, najlepiej z wyciąganym dnem.
- Masło roztop i ostudź. Herbatniki pokrusz w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno i boki foremek, ugniatając ją dłońmi. Wstaw foremki do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmij i ostudź.
- Kiedy baza do tartaletek będzie się studzić przygotuj mascarpone. Zmiksuj serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki do ostudzenia.
- KIedy masa będzie się studzić, przygotuj truskawki. Umyj je, odetnij szypułki chyba, że ma ładnie wyglądać to zostaw ? , pokrój na na ćwiartki.
- Wszystko przygotowane i można składać.
- Przygotowane spody wypełnij mascarpone i wyłóż truskawkami.
- Przed samym podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Przygotowując ten przepis korzystałam z proporcji Kwestii Smaku.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz