Pasta z ciecierzycy z bakłażanem. Porcja na kanapkę 15g ma 0,4 wymiennika.
Hummus z bakłażanem
Składniki
- 125 g suchych ziaren ciecierzycy
- 300 g surowego bakłażana
- 25 g ziaren sezamu
- 2 łyżki (18 g) oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka (9 g) oleju sezamowego
- ząbek czosnku (4 g)
- 10g soku z cytryny
- 70-80 ml zimnej przegotowanej wody
- sól
Przygotowanie
- Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, opłukać i obrać z łupinek.
- Nagrzać piekarnik do 240 stopni. Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i włożyć do worka foliowego na 30 minut. Zdjąć skórę. Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć. Ziarna mają lekko zbrązowieć. Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować.
- Do powstałej pasty dodać bakłażana, olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny i miksować na jednorodną masę dodając powoli ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 162 kcal Białka: 6.3 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 13.2 g Wymienniki: 2.4 WW: 1.3 WBT: 1.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz