Pieczona pierś z indyka – idealna na kanapki. Jedna porcja to 0,4 WBT.
Pieczona pierś z indyka
Składniki
- majeranek - 2 łyżki
- 1 kg piersi z indyka
- oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia - 36 g (4 łyżki)
- sól (najlepiej himalajska)
- rozmaryn
- jałowiec
- imbir świeży starty
Przygotowanie
- Z majeranku, oliwy, soli, rozmarynu i jałowca przygotowujemy marynatę, w którą smarujemy pierś z indyka. Zostawiamy ją w lodówce na 1 dzień. Następnego dnia wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25 minut. Następnie dolewamy do indyka pół szklanki gorącej wody, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę.
- Po tygodniu indyk jest tak samo świeży jak pierwszego dnia a mamy pewność, że nasze dziecko jak i my nie jemy chemii. Ja niestety jak idę do sklepu to w większości wędlin (nawet tych drogich) widzę otwory po nastrzyknięciach, aaaaaaaaaaaaa i co ja na to mam poradzić. Nie, no nie powiem że nie kupuję, ale ale robię to w ograniczonej ilości.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 154 kcal Białka: 25.6 g Tłuszcze: 5.7 g Cukry: 0.0 g Wymienniki: 1.5 WW: 0.0 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz