Każdy czas jest dobry na dobre śledzie :-). Porcja o wadze 150 g ma 4.9 wymiennika, w tym 0.2 WW i 4.7 WBT. 100 g ma 315 kcal.
Śledź w oleju rydzowym
Składniki
- 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)
- 100 g cebuli
- 140 g oleju rydzowego
- ziele angielskie
- łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ocet
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Śledzie moczymy ... no tu każdy ma swoją szkołę i nie będę polemizować, która jest najlepsza. Swoje śledzie moczyłam 3 razy po 20 minut, zmieniając po każdym razie wodę. Do ostatniej porcji wody dodałam 2-3 łyżek octu. Ości zmiękną a śledź zachowa swój kolor. Potem śledzie wyjmij, osusz i pokrój w romby.
- Do przygotowania cebuli w garnku podgrzej szklankę wody z ½ szklanką octu, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę cukru. Cebulę pokrój w wiórki i dodaj do wody, zagotuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cebulę odcedź i poczekaj aż wystygnie.
- W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulkę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na ok. 3 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 315 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 29.3 g Cukry: 1.1 g Wymienniki: 3.2 WW: 0.1 WBT: 3.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz