Śledzie w śmietanie przygotowuję 3 dni przed Wigilią.
Śledź w śmietanie
Składniki
- 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)
- 100 g cebuli
- 200 g ogórka kiszonego
- 250 g kwaśnej 18% śmietany
- sól i pieprz do smaku
- ziele angielskie
- łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ocet
Przygotowanie
- Matiasy moczymy ... no tu każdy ma swoją szkołę i nie będę polemizować, która jest najlepsza. Swoje śledzie moczyłam 3 razy po 20 minut, zmieniając po każdym razie wodę. Do ostatniej porcji wody dodałam 2-3 łyżek octu. Ości zmiękną a śledź zachowa swój kolor. Potem śledzie wyjmij, osusz i pokrój w romby.
- Do przygotowania cebuli w garnku podgrzej szklankę wody z ½ szklanką octu, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę cukru. Cebulę pokrój w wiórki i dodaj do wody, zagotuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cebulę odcedź i poczekaj aż wystygnie.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Do naczynia daj śmietanę, ogórki, przygotowaną wcześniej cebulę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj śledzie i wmieszaj je delikatnie w przygotowaną miksturę. Przełóż do mniejszego naczynia, przykryj, wstaw do lodówki i zapomnij o nich najlepiej na ok. 3 dni. Potem wyjmujesz, jesz i się delektujesz.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 146 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 11.3 g Cukry: 1.8 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.2 WBT: 1.4
Dodaj komentarz