Porcja na kanapkę o wadze 15 g ma 0,4 wymiennika, w tym 0,3 WW i 0,1 WBT. . W smaku pyszny a na dodatek zdrowy. Jakby mi kiedyś ktoś powiedział, że będę zachwalać coś co zrobiłam z fasoli, to raczej uznałabym to za majaki senne. Do tej pory ziarenko fasoli wywoływało na mojej twarzy wyraz obrzydzenia, a tu proszę….
Smalec wegetariański
Składniki
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 250 g cebuli
- 30 g suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki (18 g) oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku nieobrany(do zaromatyzowania)
- 40-50 ml wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia gotować ok. 90 minut. Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem, liśćmi laurowymi i ząbkiem czosnku. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. W międzyczasie fasolę zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i wodą. Śliwki pokroić na małe kawałki.
- Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby nie zostały zmielone na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 146 kcal Białka: 6.1 g Tłuszcze: 5.2 g Cukry: 18.9 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.9 WBT: 0.7
Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii
Smacznego 🙂
Agnieszka
To jest pyszne, do tego ogórek z własnego kiszenia, mniam, mniam:D
Karolina
Oszzz kurczę… ja to muszę zrobić! A czy w smaku jest podobny to „klasycznego” smalcu?
Bożena Garbińska
Moim zdaniem tak, cebulka i ogóreczki robią swoje. No inne niedziecięce dodatki też 🙂
Mag
a czy to miksowanie ma być zwykłym robotem kuchennym? czy wtedy fasola nie ma.prawa się rozdrobnić?
Bożena Garbińska
To powinien być blender lub malakser, tak żeby na gładko się zmiksowało