Jarmuż to źródło witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. No więc zajadamy już wszyscy. Porcja chipsów z jarmużu o wadze 15g ma 0,5 wymiennika.
Chipsy z jarmużu
Składniki
- 70 g jarmużu (waga po odkrojeniu łodyg
- 4 g oliwy z oliwek
- do smaku dowolnie: sól, wędzona papryka
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Jarmuż myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygę, a liście dzielimy na kawałki. Podzielone przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie nacieramy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy liście ciasno, ale tak, żeby na siebie nienachodziły. Pieczemy 5-10 minut, w zależności od grubości liści (trzeba pilnować żeby się nie spaliły). Po upieczeniu solimy i posypujemy papryką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 267 kcal Białka: 11.0 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 7.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 0.8 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz