Placuszki na maślance. Jeden placek z fruktozą o wadze ok. 25 g ma 1 wymiennik, w tym 0,8 WW i 0,2 WBT a 100 g ma 206 kcal.
Placuszki na maślance
Składniki
- 265 g mąki orkiszowej
- 420 g maślanki
- ½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 18 g fruktozy lub zamiennie - 30 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki (18 g) oleju
- ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
- Mąkę przesiać. Dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia, sodę, fruktozę (lub zamiennie cukier), żółtka jajek, olej. Wymieszać na jednolitą masę. Z białek ubić pianę i dodać do reszty składników. Nakładać dużą łyżką. Piec na złoty kolor. Na patelnię nie dajemy już tłuszczu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 206 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 4.7 g Cukry: 33.0 g Wymienniki: 4.0 WW: 3.3 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz