Sałatka z soczewicą, radicchio i haloumi jest bardzo pożywna i smaczna, słodycz gruszki, chrupkość orzechów i delikatność radicchio powoduje, że nie można się nią znudzić. Porcja o wadze 245 g ma 5.5 wymiennika w tym 2.6 WW i 2.9 WBT. 100 g ma 161 kcal.
Sałatka z soczewicą radicchio i haloumi
Składniki
- 50 g sera haloumi
- 70 g gruszki (waga po obraniu, bez ziaren nasiennych)
- 100 g sałaty radicchio
- 30 g octu balsamicznego
- 100 g soczewicy brązowej (suche ziarna)
- 20 g oleju
- 20 g orzechów włoskich
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Podczas gdy soczewica się gotuje rozgrzej na patelni połowę oleju. Smaż na nim haloumi przez 1-2 minuty lub do czasu, kiedy będzie złocisty. Zdejmij go z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu.
- Dodaj pozostały olej na patelnię, połóż radiccio i smaż ją przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj połowę octu balsamicznego, połóż na patelni gruszki i obsmażaj je po ok 1 minuty z każdej strony.
- Podziel soczewicę, haloumi, radicchio i gruszki pomiędzy 2 talerze. Posyp orzechami i pozostałym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 161 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.1 WBT: 1.2
Inspiracja: Donna Hay
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz