Ciepły chleb tostowy, delikatne awokado, płynne żółtko, chrupiące chia, sezam i kumin to idealny zestaw na śniadanie, który ma 2,1 wymiennika, w tym 1,1 WW i 1,0 WBT. 100g ma 179 kcal.
Tost z awokado i jajkiem na miękko
Składniki
- 2 kromki chleba tostowego
- ½ awokado
- 1 jajko
- nasiona białego chia
- nasiona sezamu
- nasiona kuminu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Jajko włóż do wrzącej wody i gotuj przez 6-7 minut. Tost opiecz w tosterze. Nałóż na niego rozgniecione awokado i połowę jajka. Nasiona chia, sezamu, kuminu, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Posyp awokado. Możesz dodać listki mięty i skórkę z limonki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 179 kcal Białka: 7.0 g Tłuszcze: 10.8 g Cukry: 13.6 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.4 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz