Chłodnik z ogórkiem – taki gorąc, że w końcu się poddałam. To mój pierwszy zrobiony chłodnik w życiu. Porcja o wadze ok. 240g ma 1,7 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,6 WBT. Bardzo smaczne. Można podawać z grzanką.
Chłodnik z ogórkiem
Składniki
- 2 ogórki szklarniowe (250g)
- 1 ząbek czosnku (10g)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku (10g)
- około 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej o kremowej konsystencji)
- Do podania - 3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
Przygotowanie
- Ogórki wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć końce, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką).
- Czosnek bardzo drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża. Dodać do ogórka, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać z koperkiem a następnie z jogurtem naturalnym.
- Schłodzić w lodówce (chłodnik ma być bardzo zimny).
- Podawać posypany żółtkiem jaja.
3 porcje
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 45 Białka: 3.0 Tłuszcze: 1.6 Cukry: 4.5 Wymienniki: 0.8 WW: 0.5 WBT: 0.3
Inspiracja: Kwestia Smaku
Agnieszka
W wakacyjne upały, idealny, już mi ślinka cieknie