Zupa groszkowa – można ją robić przez cały rok. Ugotowana z mrożonego groszku jest równie smaczna i przepięknie zielona. Porcja o wadze 250 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 52 kcal.
Zupa groszkowa
Składniki
- 400 g groszku mrożonego (lub świeżego)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g cebuli
- 10 g czosnku
- 20 g oliwy
- 30 g śmietanki 30%
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
- Do garnka dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Groszek w tym czasie powinien być już miękki. Dodaj śmietankę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 52 kcal Białka: 3.0 g Tłuszcze: 2.0 g Cukry: 5.4 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.4 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz