Zupa krem z porów – jedna porcja zupy o wadze 220g ma 2 wymienniki, w tym 1,2 WW i 0,8 WBT. Można ją podać bardziej na ostro z odrobiną suszonego chili, lub łagodniej z prażonymi na patelni płatkami migdałów. Bez dodatków też jest pyszna.
Zupa krem z porów
Składniki
- 40 g masła
- 3 duże pory (410 g) - część biała i jasnozielona
- 1 cebula (110 g)
- 350 g ziemniaków
- 800ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek (9 g)
Przygotowanie
- Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki.
- Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
- Posolić do smaku, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem. Podgrzać przed podaniem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 59 Białka: 1.2 Tłuszcze: 3.7 Cukry: 5.4 Wymienniki: 0.9 WW: 0.5 WBT: 0.4
Inspiracja: Kwestia Smaku
Dodaj komentarz